Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 477 63 74 27   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   Eerste club uit nationale stapt reeds uit competitie- 31.08.2018

Partners


In navolging van de vorige seizoenen blijven clubs het moeilijk hebben en haken af. Na EGR Zonhoven, Eurosport Bocholt, Atlas Mechelen, PS Oostkamp, Turquoise Antwerpen, ZVC Borgerhout, Herstal Turc Futsal, P&V Ass. Liuorno Ougree, Minicup Lommel, Sahin Hasselt, Florya Genk, FT Gent, Tarcan Beringen, VB Beton Borgloon, Givry Boussu … de afgelopen seizoenen, stopt nu ook

Futsal Saint-Gilles uit 2A reeds voor aanvang van het seizoen 2018/19. 

 

"Saint-Gilles was onze tegenstander in de eerste bekerronde zegt Johnny Cenens, voorzitter van het ambitieuze Renolim Borgloon. Wij zijn automatisch geplaatst voor de volgende bekerronde vertelt hij. Sportief is het  meegenomen maar we hadden toch liever de verre verplaatsing gemaakt en gespeeld. Waar vinden wij nu een goede tegenstander vlak voor de competitie?"

 

Hebben de zaalvoetbalclubs het financieel moeilijk om jaar na jaar rond te komen? 

Het is niet altijd een financiële oorzaak getuigen twee gewezen Limburgse voorzitters. Sommige clubs zijn niet goed gestructureerd en hebben dikwijls onvoldoende gemotiveerde mensen om paar keer per week klaar te staan. De maatschappij is veranderd.

Er komt vandaag ook veel meer bij kijken gaan ze verder. Het financiële is natuurlijk een onderdeel maar tegenwoordig komen daar bv. ook de verplichte jeugdploegen bij. Sinds enkele jaren moeten de nationaal spelende clubs niveau in functie van hun afdeling een aantal jeugdploegen verplicht in competitie brengen. Vanaf dit seizoen bepaalt het reglement niet meer het totaal aantal jeugdploegen maar dat de elite clubs en deze van tweede nationale een U15 en U17 in competitie “moeten” brengen. Dit is een groot verschil. Bij ontbreken ervan volgt een automatische degradatie naar derde nationale vanaf volgend seizoen. Laat nu dat de moeilijkste leeftijdscategorie zijn. 

 

Bij een beetje Googelen wordt dit bevestigd. Meerdere clubs zoeken nog spelers van deze leeftijdscategorieën. Misschien heeft het hier iets mee te maken? Bij Futsal Saint-Gilles is niemand bereikbaar voor enige commentaar.

Afgelopen week stond in Sport/Voetbalmagazine: "Veldvoetbal sluit zaalvoetbal (eindelijk) in de armen". Waar moeten wij nu onze jeugdspelers gaan rekruteren klinkt het bij weer andere clubs als reactie hierop. Terecht?

In ieder geval moet het wegvallen van zoveel clubs op nationaal niveau een halt toegeroepen worden. Futsal Saint-Gilles veroorzaakt net voor de competitie-aanvang voor een verbrokkelde competitie in 2A en dat is voor niemand goed. Het wordt tijd dat clubs en federatie samen constructief gaan nadenken over deze ziekte. Is er nog een toekomst voor zaalvoetclubs op zich? Misschien moeten ze een onderdeel gaan vormen van de veldclubs

 

P.  Van Beeck / Belgianfutsal.be