Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 477 63 74 27   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   De nationale Futsal-competitie

Partners


De nationale competitie van het FUTSAL - onder de vleugels van de KBVB - heeft net het 27ste seizoen achter zich liggen. Het seizoen 2018-2019 is bijgevolg het 28ste seizoen. Op nationaal niveau treden 46 ploegen in competitie.

 

ELITE-AFDELING

De “Elite-afdeling” is de topreeks van het Belgisch futsal. Twaalf teams  ontvingen een licentie voor deelname.  De eerste acht gerangschikte clubs, na afloop van het kampioenschap, nemen deel aan de eindronde voor de toekenning van de titel van "Kampioen van België".

 

De eindronde wordt gespeeld op basis van een “best-of-three” formule met heen- en terugwedstrijden. Elke wedstrijd wordt bij gelijke stand na de reglementaire tijd verlengd met twee periodes van 5 minuten. Is de stand dan nog gelijk wordt de winnaar aangeduid door middel van een strafschoppen-serie. De club welk als eerste eindigt na de eindronde is Kampioen van België en heeft recht op het eerste ticket dat aan België wordt toegewezen in de Europese competities.

 

In de kwart finales speelt de nummer 1 tegen de nummer 8 (groep A), 2 tegen 7 (groep B), 3 tegen 6 (groep C) en 4 tegen 5 (groep D). De halve finales worden gespeeld in 2 groepen, een groep met winnaar A en winnaar D en een groep met winnaar B en winnaar C. De winnaars van elke groep spelen de finales.

In elke fase van de eindronde zal de eerste wedstrijd gespeeld worden op het terrein van de laagst geklasseerde ploeg na de reguliere competitie. De tweede en eventueel beslissende derde wedstrijd zal gespeeld worden op het terrein van de hoogst geklasseerde ploeg.

 

LAGERE NATIONALE AFDELINGEN

Er zijn 26 teams die in tweede nationale aan de competitie deelnemen. In de reeks 2A en 2B zijn 13 teams actief. Na afloop van het kampioenschap stijgen de twee reekswinnaars of hun vervangers, aangeduid op basis van de eindrangschikking, en mits het behalen van de nodige licentie voor elite, naar de elite afdeling. 

Derde nationale bestaat uit 1 reeks van 8 deelnemers. Na afloop van het kampioenschap kan de kampioen stijgen naar 2de nationale afdeling op voorwaarde dat ze voldoen aan de competitievoorwaarden voor deze afdeling. 

 

Referentie: Bondsreglement KBVB Futsal - Artikel F1536 - F1537 - F1538