Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 476 75 02 36   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   De geschiedenis van het Belgische Futsal

Partners


In de zomer van 1964 werd er in Vlaanderen voor het eerst een vorm van zaalvoetbal gespeeld. In 'De Groene Poorte' te Brugge wordt op recreatieve wijze onder de vleugels van de 'Federatie voor Vrijetijdsbesteding' zaalvoetbal gespeeld, zowel binnen als buiten. In de winter van 1967-1968 wordt gestart met een competitie zaalvoetbal. Vele oud-voetballers nemen de gelegenheid te baat om alzo hun competitieloopbaan te verlengen.

 

Op 13 januari 1968 wordt de Belgische Zaal- en Miniatuurvoetbalbond (B.Z.M.V.B.) opgericht. Toen nog met de benaming 'miniatuur' daar men ook buiten speelde op kleine pleintjes met mini-doelen, idem aan minivoetbal. Van dan af worden in de verschillende Vlaamse provincies, in een gestructureerde vorm, competities ingericht en krijgt iedere provincie verantwoordelijkheid voor zijn werking via een provinciaal sportcomité. In het seizoen 1968-1969 speelt men reeds voor de Beker van België : CBRT Brugge is de eerste winnaar. Bij de aanvang van het seizoen 1970-1971 start men met het eerste Belgisch kampioenschap zaalvoetbal : Cools Brugge is de eerste club die zich kampioen van België in het zaalvoetbal mag noemen. In 1972 worden via de provincie Luik de banden vanuit Vlaanderen met Wallonië gelegd en van daaruit maakt het zaalvoetbal snel furore in Wallonië. Vanaf 1976 wordt de zaalvoetbalsport nationaal. De Waalse ploegen worden opgenomen in het nationaal kampioenschap.

 

De internationale doorbraak komt er in 1977: in januari speelt onze nationale ploeg voor het eerst en dit tegen Peneral Montevideo. De eerste interland België-Nederland vindt plaats in Genk op 22 april 1977. In 1978 wordt het overkoepelend orgaan, de BZVB (Belgische Zaalvoetbalbond), opgesplitst in twee vleugels met een onafhankelijke werking. Enerzijds de BZVV (Belgische Zaalvoetbalbond Vlaamse Vleugel) – vanaf 1986 VZVB (Vlaamse Zaalvoetbal-bond, anderzijds de LFFS (Ligue Francophone de Football en Salle).

  

In 1991 ging de KBVB van start met een zaalvoetbalcompetitie, dit verplicht vanuit de UEFA. Deze competitie ging verder met de futsal reglementering van de FIFA. Zo verlieten een 25.000-tal leden van de BZVB en gingen onder de vleugels van de KBVB verder. Sindsdien richt de KBVB dan ook zijn eigen competities in met eigen leden.