Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 476 75 02 36   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   Een nuchtere analyse van Jean-François Vandenheede, CB Futsal Jette BXL Cap - 20.09.2018

Partners


FPHG - © all rights reserved
FPHG - © all rights reserved

Jean-François, je hebt nu 1 jaar ervaring op het hoogste niveau KBVB. Kan je dit vergelijken met de BZVB? Hoe schat je 2de nationale in?  Wat zijn de ambities van Jette?

We willen zo snel mogelijk terug naar eerste nationale maar we blijven onze principes trouw. Futsal Jette is een opleidingsclub en we willen geen externe spelers ten koste van onze jonge talenten.

We hebben ons vertrouwen gegeven aan een Portugees kwartet onder leiding van Daniel Neves en Dario Cordeiro om onze dubbele doelstelling te voltooien: binnen 2 tot 3 seizoenen terug te keren naar 1ste nationale terwijl we onze mooie beloften waarmaken.

Om op de vraag van de vergelijking tussen de Elite van de KBVB en de BZVB  te beantwoorden, zou ik zeggen dat er geen vergelijking mogelijk is! Alles bij de KBVB is veel serieuzer, professioneler. Talent is aan beide kanten aanwezig, maar door de intense fysieke inzet en de tactische kant is het niveau duidelijk hoger bij de KBVB. Wat betreft het niveau van 2de Nationale waarin we dit seizoen aantreden, is het nog te vroeg om iets te zeggen. Ik blijf bij het advies van Vincent Cordier die me recent vertrouwde dat wat telt in 2de Nationale is regelmaat. We zullen eraan werken.

 

Wie zijn volgens u de belangrijkste titelkandidaten?

Anderlecht Braine Black Eagles, Raal La Louvière en Futsal Besiktas Gent zijn waarschijnlijk de teams die voor het kampioenschap zullen gaan. Bouraza-Medina Bruxelles zou zich ook kunnen mengen in deze mooie strijd waarin wij ook met ambitie zullen deelnemen maar zonder druk uit te oefenen op onze jongens. We kijken het match per match en zullen de balans opmaken aan het einde van het seizoen.

 

Jeugdwerking in het Futsal?

Elke nationale divisieclub zou een U7 tot en met U21 jeugdopleiding moeten hebben. We hebben het, maar het kost veel energie, tijd en geld. Overheden zouden budgetten op tafel moeten  leggen door kwaliteit te eisen.

 

Werken jullie samen met een veldclub? Is dit noodzakelijk of moet er een integratie gebeuren van de 2 sporten?

Nee, we werken niet samen met een voetbalclub. We blijven bij onze eigen identiteit.

Vragen we aan de tafeltennisclubs om met tennisclubs samen te werken? Futsal is een sport op zich die nog steeds zijn weg moet vinden. Futsal Project Halle-Gooik ontwikkelt zich onafhankelijk. Laten we dit voorbeeld volgen.

  

Wat kan er gedaan worden om de sport van het puur amateurisme af  te krijgen?

Het is absoluut noodzakelijk om het probleem van de 2 federaties op te lossen en we hebben een echt groot plan nodig voor de nationale media aan te wakkeren om tijd te besteden aan het Futsal. Nogmaals, Halle-Gooik is een voorbeeld. Lieven Baert vecht voor een goede media-aandacht. Chapeau zou ik zeggen. Hij werkt voor zijn club maar ook voor het zaalvoetbal in het algemeen.

 

P. Goris / Belgianfutsal.be