Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 477 63 74 27   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   Luca Cragnaz, bondscoach, over het WK 2020 en de toekomst - 11.09.2018

Partners


Foto: Sebastian Widmann/Bongarts - © all rights reserved
Foto: Sebastian Widmann/Bongarts - © all rights reserved

Hoe ziet de verdere voorbereiding eruit naar de WK-kwalificatie?

De rest van de voorbereiding zal een dubbele confrontatie zijn in december (01-05/12) tegen een nog nader te bepalen tegenstander. Daarnaast trainen we twee keer per maand op dinsdag.

 

Spelers die nu forfait geven voor de oefenwedstrijden, worden deze ook geweerd uit de preselectie voor de wedstrijden waar het gaat om de knikkers?

Nee, want de voorronde vindt plaats aan het einde van januari 2019 en tegen die tijd kunnen er veel dingen gebeuren zoals blessures, onbeschikbaarheid en ook het opnemen van nieuwe spelers in de groep.

 

Naar hoeveel spelers wordt deze ruime groep herleid voor de dubbele interland tegen Italië?

De twee wedstrijden tegen Italië worden gespeeld zoals alle internationale wedstrijden met 14 spelers (12 spelers en 2 keepers)

 

Hoe is de verdere procedure naar een eventueel WK 2020 en wat schat je de kansen in van onze Red Devils Futsal?

UEFA heeft besloten om het kwalificatiesysteem voor het WK 2020 te wijzigen, het zal dichter bij het systeem van de Futsal Champions League staan

Voorronde: samengesteld uit alle landen behalve de top 16 van de Uefa-ranglijst (rechtstreeks naar de Main round). België zal verdeeld worden in een van de 8 groepen van 4 landen en de eerste twee kwalificeren zich voor de Main round.

Main round: 16 beste landen van de UEFA-ranglijst en de 16 gekwalificeerden uit de voorronde geeft 8 groepen van 4 en de eerste twee kwalificeren zich voor de Elite-ronde.

Elite Round: 16 kwalificerende Main Round-teams verdeeld in 4 groepen van 4. De 4 Elite Round-groepswinnaars zijn gekwalificeerd voor het WK 2020. De 4 tweedes en de 2 beste derdes spelen een play-off en de 3 winnaars van deze play-offs mogen ook naar het WK 2020.

Dit brengt ons naar 7 landen die zich kwalificeren voor het WK 2020.

Kijk maar naar de UEFA-ranglijst om te zien dat het niet eenvoudig zal zijn om in aanmerking te komen voor het WK 2020, maar in Futsal is alles mogelijk. Ik denk dat het beste is om stap voor stap te kijken. Ons kwalificeren voor de Elite Rouind zal al een goed resultaat zijn want alles zal open zijn. Tevens moeten we ook een beetje geluk hebben bij de trekkingen. Die was ons de afgelopen jaren niet gunstig voor ons.

 

Wat moet er volgens u allemaal veranderen dat onze Futsal Devils zouden kunnen presteren zoals de Red Devils? Een profcompetitie ipv het puur amateurisme (vrijwilliger) bij clubs, spelers en coaches? Futsalclubs koppelen aan de elite veldclubs zoals bij de dames?

We moeten realistisch blijven, vandaag in België is het idee van een 100% professionele competitie  een utopie. Wat in het Belgische Futsal het meest ontbreekt in vergelijking met andere Europese landen die ons voorafgaan in de UEFA-ranglijst, is het aantal minuten dat de spelers in de zaal hebben doorgebracht. In België trainen we niet genoeg, we hebben individuele getalenteerde spelers maar gebrek aan werk en discipline. Om een stap verder te gaan, moeten spelers minstens 4 tot 5 keer per week trainen op een goed niveau om zowel hun tactische, fysieke als mentale parameters te verbeteren. Ik ben me er ook van bewust dat het niet gemakkelijk is voor clubs en dat de meesten van hen al wonderen doen met betrekking tot de alledaagse structuur.

 

België heeft in het verleden een injectie gehad van Brazilianen (Action 21, Gilly). Nu opnieuw bij Halle-Gooik. Heeft dit het niveau van de nationale ploeg ook verbeterd? Het lijkt van niet als we naar andere landen kijken? Wordt er dan bv beter gewerkt of zijn er meer middelen?

Brazilianen en andere buitenlanders brengen onze Futsal, een echte meerwaarde. Belgische spelers kunnen ook van hen leren. Voor het Nationale team kan het ook een goede zaak zijn als Belgische spelers werken met buitenlandse spelers of coaches in hun club. Er is ook de mogelijkheid om sommige buitenlanders tijdelijk te naturaliseren zodat ze voor het Nationale team kunnen spelen. Natuurlijk is het niet het doel om in zoals een aantal landen met 10 genaturaliseerde buitenlanders te spelen in het Belgische team, maar ze kunnen ook een ervaring meenemen, een mentaliteit die soms gemist wordt bij de Belgische speler.

 

We denken dan de Nationale Red Flames Futsal een succes waren. Is er de bereidheid bij de meisjes en de kbvb om hiermee verder te gaan? Is er potentieel? Wordt er nu verder gewerkt of valt dit project stil ?

De UEFA heeft besloten om vanaf 2019 een Euro U19 Boys en een Woman Euro te organiseren die om de twee jaar zullen plaatsvinden. Bij de federatie hebben we besloten om een team op te zetten voor elk van deze nieuwe categorieën.

Vorig seizoen namen we deel in Kroatië voor de kwalificaties van de Olympische Spelen voor de jeugd met het U18-team. Deze ervaring is op alle niveaus erg goed geweest. Afgelopen augustus was het de beurt aan het Red Flames Futsal team om deel te nemen in Noord-Ierland aan de voorronde van Euro Women 2019.

Voor de meisjes en de staf was het start en we moeten we erkennen dat de resultaten beter waren dan we hadden gehoopt. Het potentieel is er echt en met meer werk en met dezelfde mentaliteit en dezelfde wil die de meisjes tijdens het toernooi hebben getoond, ben ik er zeker van dat de resultaten er in de toekomst zullen zijn. De wil is uiteraard om met de dames te blijven werken, bovendien wordt vanaf volgend seizoen een competitie georganiseerd door de federatie voor de damesteams.

 

P. Goris / Belgianfutsal.be