Copyright Belgianfutsal.be  -  Tel: + 32 477 63 74 27   /   + 32 497 57 30 12  -  Email: Belgianfutsal@gmail.com   Verplicht aantal Belgen op wedstrijdblad veldvoetbal onwettig? Heeft dit dan ook gevolgen voor het Futsal? - 06.09.2018

Partners


In België is elke voetbalprofclub verplicht om minstens 6 in België opgeleide spelers op zijn wedstrijdblad te zetten (Artikel P1422). Ook in het Futsal wil men deze regel als basis gebruiken en in voege laten gaan vanaf 01.07.2019 .

 

Een voetbalmakelaar vindt dit broodroof en spant een proces aan. En dat zou wel eens enorme gevolgen kunnen hebben.

Komende dinsdag wordt voor de handelsrechtbank van Brussel de zaak van de voetbalmakelaar geopend met als inzet dat er op elk wedstrijdblad verplicht 6 spelers moeten staan die in België zijn opgeleid.

Deze regel ligt al geruime tijd onder vuur wordt volgens het artikel op Sporza.be gezegd. De KBVB is zich er ook van bewust dat dit een delicate regel is, want volgens het Europese recht moet er vrij verkeer van werknemers zijn en volgens die makelaar leidt die inbreuk op het vrije verkeer van werknemers voor hem tot een inbreuk op het vrije verkeer van diensten.

 

Kans is groot dat ze van Europa gelijk zullen krijgen

Als de rechtbank vindt dat de zaak ontvankelijk is, dan is de kans groot dat de zaak naar Europa zal worden geschoven, naar het hof van Justitie in Luxemburg. Op Sporza.be wordt gesuggereerd dat dan de kans reëel is dat ze daar gelijk krijgen en we dan met een tweede Bosman-arrest zitten.

 

Wat dan met het Futsal?

We kunnen niet op de zaken vooruit lopen maar als artikel P1422 tegen de Europese regels zou zijn, zal artikel F1422 heel waarschijnlijk ook niet geïmplementeerd worden.

Internetbron:

Sporza.be (2018). 6 Belgen op wedstrijdblad onwettig: een nieuwe zaak-Bosman? Geraadpleegd 5 september 2018 via https://sporza.be